Rosa bandet circusen är här igen!

 


 

 

Så var årets rosaband circus igång igen. Tidningen Metro var rosa, apoteket  säljer rosa hudkräm. Hela spektaklet avslutas med en stjärnspäckad gala i globen. Cancerfondens egen årsberättelse är full av bilder från rosa bandet och ges mycket utrymme. 2007 drog rosa bandet i 56 miljoner kronor. Är detta fel? Nej, men åt helvete felprioriterat. Det är bra att man satsar på bröstcancer, men man måste ändå satsa mest där behovet är som störst, annars blir det väldigt fel.

Nu ska vi jämföra fakta mellan bröstcancer och prostatacancer.

7000 kvinnor får bröstcancer och 10 000 män får prostatacancer. Prostatacancer är därmed hela 42 % vanligare, den är också dödligare. Det är också så att biverkningarna av sjukdomen prostatacancer är värre än de för bröstcancer. Detta gäller både för behandlingar och för sjukdomen i sig. Forskningen för prostatacancer ligger årtionden efter den för bröstcancer. Man har inte ens ett bra sätt att diagnostisera sjukdomen. Forskningen för prostatacancer är i mycket större behov av pengar än den för bröstcancer. Och rimligtvis så bör man väl prioritera de cancerformer som är vanligast och dödligast?

Det var förvisso en ”mustach-kampanj” för prostatacancer. Den drog in futtiga 3,5 miljoner, jämfört med rosa bandets 56 miljoner.DVs, 6,25 % av vad rosa bandet fick. Är det någon som kan komma ihåg att metros tidningar var blå? Eller att apoteket sålde blå hudkräm? Eller något stjärnspäckad gala i globen? Nej, eftersom det inte ens var i närheten att hända.

Kvinnor kallas rutinmässigt på mammografi. De kallas rutinmässig för cellprov för livmodercancer. Nu får de även vaccin för detta. Samma virus ger även män cancer, män får dock inte en droppe vaccin, hur sjukt är inte det? Sanningen är att som man så kallas man inte på EN enda sketen rutinundersökning under hela sin livstid. Detta beror inte på att vi är mindre sjuka, jämförelsen med prostatacancer visar på det motsatta.

Det handlar helt enkelt om inställning. Det är mer glamoröst att sälja bröstcancergalor, än prostatacancer. Det är lättare att sälja in att hjälpa ”kvinnliga” sjukdomar än ”manliga”. Ser man till fakta så är det helt sjukt. Är inte mäns liv lika mycket värda när det kommer till cancer? Har jag som man inte samma rätt att kräva att jag ska undersökas? Tydligen inte. Hur kan man rättfärdiga enorma satsningar på bröstcancerforskning när det finns andra former som är mycket värre, vanligare och dödligare?  Och därtill ligger ljusår efter i forskning? Och till den formen av cancer samlar man in kaksmulor i jämförelse med bröstcancer, 6 yngka procent. . Under tiden insjuknar och dör mängder av människor i prostatacancer varje år. Jämför detta med några hundra som dör i trafiken, där läggs det många miljarder varje år.

Media spelar en stor roll i detta. Rosa bandet får enormt genomslag och utrymme i media. Blå bandet får inte i närheten samma uppmärksamhet. Det är dags att media tar sitt ansvar, och även cancerfonden. Läs fondens årsredovisning för 2007 så får rosa bandet mycket utrymme i både text och bild. Den för prostatacancer får några futtiga rader och inga bilder alls. Kanske dags att kräva en stjärnspäckad gala i globen även för prostatacancer? Och gärna en helt blå metro!

 

 

Det här inlägget postades i Okategoriserade och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Rosa bandet circusen är här igen!

 1. Ulrica skriver:

  Jag håller med dig.

  //U

 2. Jerry skriver:

  Håller med. Tyvärr är det tydligen inte alla som gör det.

 3. Johan skriver:

  Tragiskt att ingen har kommenterat vare sig det här inlägget eller fjolårets!

  Håller med dig till 100%. Väntar bara på att någon någon gång ska fråga mig varför jag inte har ett rosa band på skjortan.

  Men, å andra sidan så kan man ju med gott samvete skita i att donera pengar till bröstcancerforskning när resten av samhället är så blatant snedvridet. Nöjer mig gott med att donera till prostatacancer tills dess vi ligger jämt upp med bidragen till bröstcancern.

 4. Jag skriver:

  Håller med till 10000%!

  Hur ska detta uppmärksammas? Samhället är så galet snedvridet.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *