United States of War crimes

USA är ett land som är i krig oftare än andra. De är själva snabba på att kräva att deras fiender ska följa Genèvekonventionen och internationella lagar. Men hur är det själva? Då är det tvärtom. Få länder har dödat så många människor som USA, dock kommer de alltid undan och deras brott förblir ofta okända.

Ett exempel på USA:s agerande kan man se när USA gick i krig med Irak 1991 (och även 2003). USA bokstavligen slaktade mängder med Irakier, däribland många civila. Dessa dumpades i massgravar. Enligt Genèvekonventionen måste gravarna märkas ut och antalet människor redovisas. Man ska även om möjligt fastställa identitet, detta är oftast enkelt genom de ID brickor soldater har.  

Hur många Irakier USA dödade i operation desert storm vet inget. Uppskattningar är att mellan 100 000 och 200 000 Irakiska soldater dödades. Utöver detta så naturligtvis mängder med civila. Alla dessa dumpades i massgravar i öknen och fylldes igen. USA själva förlorade 123 soldater som hyllats och hjälteförklarats.

USA vägrar än idag avslöja vart dessa massgravar av irakier finns. Man vägar också att avslöja antalet personer. Varför kan man fråga sig? Antagligen för att antalet är så högt att det skulle väcka anstöt hos deras arabiska allierade. Antalet är kanske flera hundra tusen. USA begravde dessutom ca 10 000 Irakiska soldater levande när man helt enkelt täppte igen deras värn med bulldozers.

Att USA vägrar att berätta var dessa människor finns begravda är ett klart brott mot Genèvekonventionen och internationella lagar. Anhöriga förvägras rätten till sina släktingar kroppar. Man förvägras rätten att få veta. Men det är ju bara Irakier. Jag undrar hur USA och världen hade reagerat om det var flera hundra tusen amerikaner som dumpats i massgarvar och de vägrade berätta vart.  Men är man den enda supermakten så kan man bete sig hur man vill.

Utöver detta så begick USA mängder med brott i båda krigen mot Irak. Dessa brott fortsätter dock USA att dölja. Men när Irak visade upp fångade amerikanska piloter i tv så krävde USA direkt att Irak måste följa Genèvekonventionen och internationella lagar. Samma regler som uppenbarligen inte gäller för dem själva, världens främsta demokrati.

Det här inlägget postades i Okategoriserade och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *