Tito Beltran trackasseras av en sexitisk domstol!


Det pågår nu en uppmärksammad rättegång mot sångaren Tito Beltran som missänks för våldtäkt. Om han är skyldig eller ej tänker jag inte yttra mig över, det är rättens sak. Jag reagerar däremot på sättet han behandlas och dubbelmoralen som låter det ske.

Åklagaren går på Tito med angrepp som att ”är det inte lika bra du erkänner att du har gjort det här”. Åklagaren Anna Håkansson vill nu kalla ett kvinnligt vittne som ska visa hur Beltran ”går till väga” när han söker kontakt med kvinnor han är intresserad av. Jag läste just en intervju med Beltran där journalisten ställer frågan ”men du har väl haft en väldans massa kvinnoaffärer, inte sant?”

Det har länge gapats högt över hur rätten kan behandla kvinnor vid våldtäktsmål. Att man drar upp deras tirigare sexliv och att de har för vana att knulla runt. Att advokater har attackerat målsägande i rätten och påstått att hon ljuger. Det har förekommit högljudda demonstrationer med unga feminister som gapar och skriker att rättsystemet är sexistiskt. Det har skrivits spaltmeter i tidningarna om hur rätten behandlar dessa kvinnor och drar in ej relevanta saker som deras tidigare relationer.

Kan någon förklara skillnaden här? Är det mer okej att behandla Tito på samma sätt? Att säga i rätten att han ljuger och ska berätta sanningen? Att kalla in vittnen som ska visa hur han går till väga för att få kontakt med kvinnor han är intresserad av? Att påstå att han har haft en massa kvinnoaffärer? Är inte detta precis samma sak som det blir ramaskri om när man gör mot en målsägande kvinna?

Skillnaden är enbart att i detta fall är det ingen som bryr sig. Kanske för att det är en man som behandlas på detta sätt? Det pågår inga demonstrationer utanför rätten med ilskna feminister, ty de bryr sig ju bara om det är en kvinna som behandlas på samma sätt. Inga skribenter som tar upp det i media, tystnaden är total. Det råder en tyst acceptans över sättet Tito behandlas på, han är dömd på förhand. Man är i en rättstat oskyldig till motsatsen är bevisad. Man kan kräva att människor ska behandlas med respekt och på lika villkor. Lika lite som en kvinnas tidigare sexliv gör henne till en lögnerska eller hora, lika lite gör det någon till våldtäktsman.

 Rätten ska avgöra skuldfrågan, och skall göra det på ett objektivt bra sätt. Utan att kränka eller smutskasta någon, varken åtalad eller målsägande. Att rätten gör det är skrämmande men mer skrämmande är tystnaden från media och övriga personer som i andra fall gapat så högt när målsägande smutskastas på samma sätt.

Det här inlägget postades i Okategoriserade och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *