Varför kan inte män ha klänning på Nobelfest?


Så var det Nobelfest igen, vilket fest. Prominenta gäster och prakt i världsklass. Eller snarare som alltid, kvinnorna har praktfullakläder och alla män ser identiskt lika ut. Är der någon som har funderat över detta någongång? Över könsroller och kläder? Att när män ska vara finklädda så finns det i princip bara en smoking eller kostym, i 99% av fallen svart. Det gäller såväl bröllop, Nobelmiddagar som på krogen. Kvinnor däremot kan välja på olika plagg, olika material, olika färger, ja där finns inga begränsningar.

Det skrivs mängder med spaltmetrar om kläderna på Nobelfesten, det pratas i fikarummen på arbetsplatsen, om de kvinnliga kläderna så klart. Det finns en anledning till att ingen bryr sig vad de manliga besökarna har på sig. Det är nämligen samma som alla tidigare år och samma plagg och samma färg som alla andra manliga besökare, det tillåts nämligen inget annat.

Det är ganska märkligt att könsrollen för män är så oerhört begränsad. Den kvinnliga är oerhört mycket mer fri när det gäller möjligheten att utrycka sig utseendemässigt. En kvinna kan ha på sig precis vad hon vill, det finns inga begränsningar alls. Hon kan till och med ha det manliga plagget kostym och slips och ingen skulle reagera negativt över det. Hon kan även ha alla färger och alla så kallade kvinnliga plagg. En man däremot är strikt hållet till manliga plagg, inget korsande över könsgränserna där inte. Det vore inte socialt accepterat. Detsamma gäller i stort färger, det anses inte speciellt manligt med rosa te x, kvinnor kan däremot ha blått. Färgerna börjar till viss del luckras upp LITE, men det är förförande ljusårs skillnad. Gå in på herravdelningen i en klädesbutik och allt är tråkigt grått och neutralt i färg. Kvinnoavdelningen däremot lyser av olika färger, material och roliga plagg.

Ett bröllop måste ju nästan var lika trist för mannen som Nobelmiddagen. Vad annat kan en kille gifta sig i än en svart kostym/smoking crap? Det har förvisso blivigt lite ”wild and crazy” på senaste så en del utmanar med….. en vit kostym.. tjoho, riktigt våghalsat. Men det är fortfarande så att man ser ingen skillnad på brudgummen och de manliga gästerna, så jävla illa, hur kul är det på en skala?

Detsamma gäller ju utseende i övrigt. Även om en kille i dag kan ha långt hår så är det inte riktigt accepterat utan då ses man som en hårdrockare eller som uteliggare. En tjej kan idag välja att ha både kort och långt hår, dock inte samtidigt. Detsamma gäller make up, det är inte socialt accepterat att en kille sminkar sig. En tjej däremot kan välja att både sminka sig, eller inte alls, båda socialt accepterat.

Ser man helheten av ovanstående punkter så ser man att en kvinna har i princip total frihet över att utrycka sig med sitt utseende. En man däremot är kraftigt begränsad, för att inte säga helt jävla instängd. Om man nu inte vill kallas för bög, pajas eller bara vara allmänt konstigt som Di Leva. Varför är de så kan man undra? Varför är det inte okej som man att gå utanför könsrollen? Varför begränsas män så kraftigt på detta område?

En bidragande orsak kan vara det stora fokus på att ”frigöra” kvinnor från könsroller. Man har helt enkelt glömt bort att män också styrs av könsroller i lika hög grad. Resultatet har blivigt att kvinnor frigörs medan män står kvar och stampar i sin lilla ruta. Det är också kulturellt betingat. I mellanöstern och även i andra delar av världen går män traditionellt i vad som skulle betraktas som kvinnokläder här i vår del av världen. Skillnaden är att där riskerar de inte att åka på stryk pga. av att dom bär dessa plagg. I vår del av världen är man livrädd för män som går utanför sin trånga låda till könsroll. Varken män eller kvinnor accepterar män som gör det. Det är dags att även män får vara individer när det gäller utseende och att samhället inte låser in killar i en liten ruta som man inte får gå utanför.  Tänk om kvinnor enbart skulle kunna ha ett plagg som finklädd? En färg?

Fråga dig själv… varför regerar du på en man i kvinnokläder men inte en kvinna i manskläder? Vad är skillnaden? EGENTLIGEN?….. Ingen. Det bara gamla fördomar, ungefär samma sak som att tycka att kvinnor ska stå vid spisen och sköta städningen eller att tjejer inet ska spela boll.

 

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Varför kan inte män ha klänning på Nobelfest?

 1. Tågström skriver:

  Tänkvärda ord. Men som tjej eller kanske till och med vågar kalla mig kvinna vill jag lägga in en liten vinkling i diskussionen. Det finns tillfällen då man som kvinna hade önskat att man inte hade så mycket att välja på. Att man kunde tagit på sig en frack eller kostym och bara fått smälta in. För det är ju även så att pressen ökar när det finns mer att välja på.Det i sig är ju ett problem att man ska behöva jämföras och känna att man identifieras med sin klädsel. Egentligen är ju meningen att vi alla ska gå nakna, eller? För om det inte vore tanken borde väl vi oxå haft päls som djuren eller..???

  men självklart är det skruvat med våra roller, självklart det håller jag med om.

 2. Katrin skriver:

  Smoking… på nobelfesten? Nej! Det är frack som gäller. Och JA jag har funderat precis lika dant som du. jag promoverades i maj detta år och undrade då över alla frackklädda killar/karlar och festligt klädda tjejer/kvinnor. Jag tycker frack ÄR högtidligt men ACk så TRÅKIGT.

  Jag skrev också om det här med manliga kläder när min son tog studenten.

  http://blogg.aftonbla

  Mannens könsroller borde diskuteras MYCKET mer!

  Det måste vara riktigt jobbigt med alla krav som ställs på en man…

  Ha det gott!

  /Katrin

 3. HelenaQ skriver:

  HAHAHHAHAhaha..

  fick just en bild av Fredrik Reinfeltd i klänning i samband med statsbesök.

  GULD!!

  *snälla låt det hända blundar och önskar hårt*

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *