Vi kan snart inte hindra jorden från att koka!


Och så till det faktum att det går åt helvete med vår planet, vilket inte torde ha undgått någon. Det som kan ha undgått många är nog med vilken hastighet och problemen med ”positiv feedback. En positiv feedback är att när vi värmer upp planeten så sker reaktioner som påskyndar förloppet. En sådan stor faktor är den frusna permafrosten, planktons minskande förmåga att ta upp koldioxid, den minskade ismassan med mera.

Giganterna bland dessa är dock den frusna permafrosten, den finns tecken på att den börjar tina. När vi värmer upp planeten så kommer vi till en punkt då den sibiriska tundran helt enkelt börja att tina. Detta kommer då att ge ifrån sig lika mycket växthusgaser som släpps ut som alla världens bilar, båtar och flygplan. När detta väl börjar så finns det inget vi kan göra föra att stoppa det, med andra ord det går helt åt helvete.

Idag släpper vi människor ut ca 7 miljarder ton kol i atmosfären varje år. I den sibiriska tundran ligger ca 1000 miljarder ton frusen kol och väntar på att få komma ut. Detta motsvarar i runda slängar 143 års utsläpp vid nuvarande takt. Detta kan jämföras med att i all världens växter och träd finns ca 650 miljarder tom kol, dvs drygt hälften. Detta betyder att om vi eldar upp all växtlighet på planeten så är det drygt hälften av all kol som kommer att läcka ut från tundran. Säger det något om hur jävla mycket det är? Och hur jävla kört det är när det händer? Frågan är inte OM det händer utan NÄR.

Många verkar tro att ja ja det är ingen brådska, och att man kan ta tid på sig att minska utsläppen i framtiden. Hallå…dags att vakna för så är inte faktum. Utan vi pillar på system och enorma krafter vi inte råder över, när detta väl sätter igång så har vi inte en chans att stoppa det och vi har redan tänt på stubinen för länge sen… frågan är bara hur lång är den? Vill du verkligen få reda på det? Om inte så är det nog dags att du slutar pilla naveludd framför någon jävla dokusåpa och gör något!

Det här inlägget postades i Okategoriserade och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Vi kan snart inte hindra jorden från att koka!

 1. Elisabeth skriver:

  mmm men det är detta ”gör något” som förlamar folk. VAD är det som ska göras?? Och framför allt så är det fortfarande våra ledare, företagsledare, politiska ledare, som absolut SKA reagera kraftfullt åt RÄTT håll omedelbart!! Själv kör jag knappt bil, cyklar går eller åker kommunalt, försöker sedan flera år leva så energisnålt som möjligt, köper inte en massa nya prylar utan sparar de gamla tills de går sönder etc, lämnar in tröttnade saker till återanvändning, köper ibland begagnat på sekond hand etc etc men det är som sagt en drope i havet så länge inte insatser SAMORDNAS i STOR skala!! AV REGIONENS, LANDETS, VÄRLDENS LEDARE!!!

  • Leif skriver:

   Svar: Det är inte en droppe i havet eftersom det är den totala miljöpåverkan som ahr betydelse, vad varje enskild individ gör har betydelse.

   Det är såklart så att det måste ske mycket på politisk nivå. Men för att det ska ske så måste politikerna få mandat av befolkning att göra det som behövs så är inte fallet idag. Sverige röstade te x igenom en borglig regering i förra valet. De skulle aldrig genomföra den politik som behövs, inget parti skulle det för då skulle de inte bli valda. Folk bryr sig mer om sänkta skatter än miljö, miljön var en bifråga i valet.

   Att göra någonting innefattar både det du gör samt att ställa krav på politiker och företag och det kan man göra varje dag. Dels genom att välja vilka prodokter man köper så ställer man krav på företagen. Man kan även ställa krav på politiker och göra sin röst hörd. Så länge folk inte gör det kommer det inet att hända något eftersom det behövs ett folkligt stöd för att genomrdiva sådana förändrinagr som krävs.

 2. Ove skriver:

  Att våra företagsledare ska börja agera är varken troligt eller möjligt. De är en väl integrerad del i marknadssystemet som ju ytterst är den kraft som skapat klimatobalansen och därmed hotar vår värld.

  Tyvärr, alla omedvetna borgare, det är marknadsekonomin som skapat miljö- och klimathotet, sug på den karamellen alla skattesänkarfundamentalister!

 3. Elisabeth skriver:

  sorry, jag är bara lite trött på att det rör sig som du så riktigt påpekar alldeles för långsamt åt rätta hållet.. att jag tycker det känns lite hopplöst ibland eftersom det är så försvinnande få som tänker och anstränger sig.. själv har jag varit miljötänkare sen 70-talet.. till och med utbildad civilingengör med miljöledning som inriktning. Gissa hur mycket jobb det fanns åt mig när jag blev färdig?? Jag försöker leva som jag lär men har tröttnat på att försöka påverka andra.. Tycker alla initiativ i rätt riktning är BRA! Och du har alldeles rätt i att det är bråttom!! Vad gör du själv? Har du något kontaktnät att påverka?

 4. Roger Frey skriver:

  Det finns teknik som kan ersätta de nuvarande energiformerna. En PDC-solfångare kan ge energi till en kostnad på 10 öre/kWh. När anläggningen är betald blir det mycket lönsam eftersom den inte har några bränslekostnader och endast kostnaden för service och underhåll återstår. Eftersom en PDC kan lämna 1000 tals grader är den lämpad för vätgasproduktion. och elkraftproduktion. Från vätgas kan man tillverka metanol till bilar eller ersätta kolet vid järnframställning osv Allt är baserat på känd teknik. Tyvärr har det aldrig byggts en PDC i detta land. Man vet inget om tekniken och det finns inget intresse att undersöka möjligheterna

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *