Mer gifter i DIN mat!


Enligt en undersökning som har gjorts inom EU där man har genomfört hela 62 000 provtagningar så innehåller hälften rester av bekämpningsmedel. Vi som konsumenter måste börja kräva bättre och giftfria livsmedel från industrin. 
 

 

Än så länge är halterna inte ”höga” men andelen livsmedel som innehåller bekämpningsmedel ökar. Det är också ett faktum att det är ganska omöjligt att hitta en gräns där man kan säga att något blir farligt respektive ofarligt. Det beror på väldigt många olika variabler. Frågan man ska ställa sig är – Vill jag ha gift i min mat över huvudtaget? Är det inte ett rimligt krav att min mat skall varar fri från en massa jävla kemikalier? Dessa kemikalier som för övrigt endast tillsätts för att maximera industrins vinster. Men vissa personer kanske vill ha kemikalier i sin mat? Eller varför inte köpa ett gasat äpple som står sig i ett år?  

 

Det har i tidigare undersökningar slagits fast att ekologiskt odlat frukt är förutom giftfri även nyttigare på andra sätt. Det innehåller upp till 40 % mer antioxidanter och halterna av järn och mineral tycks öka enligt EU-studien quality low inpoot food project. Detta är förstås föga förvånande och något som man har vetat hela tiden, skillnaden är att nu kan man bevisa det svart på vitt. En annan fördel med ekologiskt odlat är även att det är bättre för miljö. Det används mindre gödningsmedel som övergöder vår sjö och vattendrag (ta en titt på östersjön en sommardag) samt andra miljömässiga fördelar.  

 

Vill man äta hälsosamt och miljömässigt så skall man således välja ekologiskt, det råder det inga tvivel om. Tyvärr så är det fortfarande så att ekologiskt är dyrare, förvisso mycket bättre för alla men ändock dyrare. Detta innebär att det faktiskt är en klassfråga med bra mat. Ska det behöva vara så att det är familjens inkomst som avgör huruvida barnen får äta giftfri mat eller man med kemikalier? Kanske borde vi kräva ekologisk och giftfri mat till våra skolbarn?  

 

En sak är i alla fall säker, det är vi som konsumenter som har makten. Det är vår gunst som industrin slåss med näbbar och klor över. Om var och en tar lite mer ansvar och gör lite fler aktiva val när man handlar och därigenom ställer lite högra krav så händer det saker. Det är först då som vi kan påverka, och det är så jävla enkelt. Är det så svårt att välja att stoppa i lite mer ekologiskt i korgen? Industrin förstår bara ett språk, det är PROFIT! De gör som konsumenterna vill om man väljer att använda den ekonomiska makten man har.

 

Nästa gång du går och handlar ta en titt på innehållsförteckningen på maten du köper. Kolla på din skinka, kyckling, såser, vad det än må vara och du kommer att bli förvånad över hur stor andel av skit det är i. Köp en kycklingfilé och 80 % är kyckling för helvete, och i skinkan är det en massa jävla glutamat, socker och e nummer whatever! När jag går och handlar en vara så vill jag ha enbart den varan. Köper jag kycklingfilé så vill jag ha 100% kyckling, inte 80 % och 20 % skräp för att maximera vinsten för industrin. Börja ställ krav du också, det kräver bara lite aktiva val!

Det här inlägget postades i Okategoriserade och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Mer gifter i DIN mat!

  1. Katrin skriver:

    Ett sådant bra inlägg du skrivit. Som forskare inom miljön håller jag med om allt du skriver. Toppen

    Jag jobbar med miljögifter i bla fisk från Östersjön och köper själv alltid Ekologiskt när det går. Att maten i skolan ska vara ekologisk tycker jag vore självklart!

    Ha det gott! /Katrin

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *