Sluta servera skolbarnen DYNGA!


Skolmaten är en viktig fråga som kräver att åter komma i fokus. Vi ska vara glada att det serveras skolmat i Sverige, det är SKITBRA! Problemet är VAD det är för mat som serveras. Tyvärr är det så att det är i princip rakt igenom halvfabrikat från centralkök.

Nu kan man ju undra vad är felet med det då? Jag tror inte många av oss skulle vilja äta varmhållen halvfabrikerad mat varje dag, jag skulle definitivt vägra. Halvfabrikat är ofta inte långt från skräpmat, det kan innehålla en hel del transfetter och annat skräp som man inte vill ha i maten. Ju fler steg från råvaran man kommer ju sämre blir maten. Varmhållen mat från centralkök är också tråkig och smaklös. Inte undra på att ungarna ofta knaprar godis istället.

Tyvärr är det just denna ålder som är så viktig när det gäller att grundlägga barns kosthållning för resten av livet. Till stor del kommer detta hemifrån men även från skolan. Och barnen ska ju äta dessa varmhållna halvfabrikat dagligen upp till sena tonåren. Det är under uppväxten det är extra viktigt med bra och näringsriktig mat då kroppen är känsligare än hos en vuxen person.

Det som också är absurt är att det står en himla massa fina skolkök ute i landet som inte används. Detta för att man har av ekonomiska skäl beslutat att maten ska tillagas i centralkök istället. In med skräpiga halvfabrikat och ut med mat som tillverkas av färska råvaror på plats. Snacka om att kasta investerade pengar i sjön!

Skolmat skall få kosta! Jag tror inte det blir så jätte mycket dyrare att kökspersonalen själva får laga maten. Och den kostnaden tror jag att man tjänar in på lång sikt. Då en bättre kosthållning och bättre mat leder till bättre hälsa genom hela livet.

Det är dags att återigen sätta fokus på skolmat och kräva att den blir bättre. Att mata våra barn med sketen centralköksmat varje dag under deras uppväxt går emot allt bättre vetande. Använd de fina skolköken till att tillaga bra och näringsriktig mat från närproducerade ekologiska råvaror! Vi får INTE spara på det viktigaste vi har, våra barns hälsa!

Det finns pengar, Sverige går bättre än någonsin. Regeringen borde satsa mer på detta istället för att slussa över pengarna som skattesänkningar till välbeställda när det skulle göra större nytta å annat håll. Frågan borde inte vara om vi har råd att ge våra barn bättre mat. Frågan borde vara om vi har råd att inte göra det? Tyvärr bedrar snålheten visheten allt för ofta!  

Det här inlägget postades i Okategoriserade och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Sluta servera skolbarnen DYNGA!

  1. SUDDI skriver:

    Väldigt bra skrivet. Jag går i gymnasieskolan och håller på att göra en ”Skärmvisning” om skolmat. Tycker det är absurt att mattanterna och matgubbarna faktiskt inte verkar veta hur man gör mat. De enda de gör är att ställa fram den redan uppvärmda maten.

    Fan, då och då serverar de falukorv med potatismos. Eller, med mer detaljerade ord; De slänger fram lådor fyllda med grå falukorv prydda med rosa sjukliga prickar och vita små, små bitar i (FETT???)! Serverat med klassisk pulvermos. Falukorven är kryddad med ett kilo peppar för att dölja orginalsmaken.

    Bravo! Bravo, Sverige!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *