Svenska kvinnor stödjer ovetandes massmord.


Bling bling och smycket i all ära, vi kan alla förföras och hänföras av det. Ingen tänker på vart dessa glittersaker komemr ifrån och hur de produceras, det gjorde inte heller jag innan jag läste en bok som heter ”sjukt billigt.

Boken handlar om smyckesindustrin i Kina och arbetarnas villkor och misär. De Kininiska arbetarna tvingas ofta jobba 12 timmars pass 7 dagar i veckan för skitlön. De saknar skyddsutrustning som enkla munskydd för att skydda sig mot det slipdamm som uppkommer i produktionen. Arbetare som vågar kräva skydd får ofta stryk eller helt enkelt sparken.

Stendammlunga eller silikos som det heter drabbar väldigt många arbetare, mer som regel än undantag. Detta är en sjukdom med dödlig utgång, man kvävs helt enkelt till döds. Arbetare som blir sjuka och inte längre kan arbeta får helt enkelt sparken och företagen smiter från sitt ansvar och gör allt för att slippa betala ut ersättning.

Det är under dessa förhållanden och till detta pris som mycket av det bling bling som folk i Sverige springer omkring med, främst kvinnor. Kanske ni ska tänka på det när ni står i Guldfynd eller Albrekts guld och ska välja ut något fint smycke. Är det verkligen värt det? Vill du glittra så pass att det är värt massor med människoliv, övergrepp och lidande? Är det så fint att ha blodbestänkta ädelstenar och glaspärlor på kroppen enbart för att blänka lite?

Man borde också mycket större press på de företag som köper in smycken som te x Albrekts och guldfynd som nämns specifikt i denna bok som inköpare från en besökt leverantör. Det borde vara deras förbannade skyldighet att ta ansvar för hur deras varor produceras. Men eftersom de inte tar det ansvaret så är det DU som konsument som måste göra det. Det är till synes och sist DU som betalar och köper denna vara och återigen är det värt det? Är din fåfänga värd människoliv? För sanningen ÄR att många tiotusentals människor dör varje år och hundratusentals mer skadas och förnedras för Svenska kvinnors och andras fåfänga.

Det här inlägget postades i Okategoriserade och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Svenska kvinnor stödjer ovetandes massmord.

  1. Leo Beata skriver:

    Och så har vi kommunerna och vägverket som köper bearbetad sten från Kina… producerad under liknande förhållanden… till detta kommer miljöaspekten. KÖRA STEN FRÅN KINA!

    Det är girigheten och pengarna… konkurrensen och att vi vill ha billiga varor och låg skatt!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *