Den farsartade jakten på SS-män fortsätter, 94-åring får fängelse.

Oscar Gröning

94-årige Oscar Gröning som var stationerad vid Auschwitz och hade till uppgift att räkna och redovisa sedlar som fångarna hade med sig, dömdes till 4 års fängelse för medhjälp till mord på 300 000 människor. Detta är förmodligen slutet på en farsartad historia där de allierade segermakterna jagat tyska soldater till graven samtidigt som alla deras egna krigsbrottslingar kommit undan.

Vad gäller Grönings skuld så anses han skyldig för att han hade till uppgift att räkna pengar vid lägret. Man kan dock ställa sig frågan, vad skulle han ha gjort? Gröning begärde förflyttning 3 ggr, första gången direkt vid ankomst när han blev vittne till hur en soldat dödade en bäbis. Först tredje gången blev han beviljad förflyttning, under tiden utförde han de uppgifter han beordrats, att bokföra tillgångar.

Oscar Gröning hör även till dem som talat öppet om vad han bevittnade i lägret, till skillnad från många andra har han stått upp och berättat för att säga emot de som hävdar att förintelsen aldrig ägt rum. Han har gjort sin insats som en historiens vittne mot de krafter som försökt att förneka, Gröning säger:

Jag ser det som min uppgift, vid denna ålder, att konfrontera det jag upplevt och kämpa emot de förintelseförnekare som påstår att Auschwitz aldrig hände.

– Jag vill säga till förnekarna: Jag har sett gaskamrarna. Jag har sett krematorierna. Och jag vill att ni ska tro mig att dessa ohyggligheter inträffade. Jag var där.

Den  gamle mannen döms till fängelse för medhjälp till massmord, men vad mer skulle han ha gjort? Det är lätt att 70 år efteråt sitta och peka finger och säga hur han borde ha agerat. Borde han ha ordervägrat eller deserterat? Och därmed få ett nack-skott? Hade du valt det? eller hade du fortsatt att föra in uppgifter i böcker?

Hela historieskrivningen efter andra världskriget sker i ljuset av segermakternas strålkastare. Det började redan med Nürnbergrättegångarna. Denna farsartade historia ställde så kallade krigsförbrytare till svars, men självklart endast de som tillhört axelmakterna, ty de allierades krigsbrottslingar skulle såklart inte prövas.

Sanningen är såklart att även allierade utförde krigsbrott. Amerikanska soldater mejade ned stora grupper av försvarslösa fångar. Sovjet begick hemska utrensningar i polen, till exempel Katyn-massakern då 4 421 polska officerare mördades och kastades i massgravar tillsammans med cirka 20 000 polska medborgare. Mellan 350 000 och 1,8 miljoner skickades till sovjets förintelseläger Gulag. Sovjets intåg i Tyskland följdes av massmord och massvåldtäkter och sedan följde ett förtryck och terror av halva Europa som kom att vara i över 50 år. Men även amerikanska soldater stod för sin beskärda del av våldtäkter och mord.

Katyn Massacre

Den 6:e och 9:e augusti 1945 slaktades mellan 150 000 till 250 000 japaner då två atombomber släpptes över japan på order av USA:s president Harry S Truman. Under februari samma år dödades 50 000 tyskar när de allierade bombade Dresden med brandbomber.

Listan går att göra hur lång som helst, men slutpoängen blir ändå att hur många massakrer jag än tar upp som utfördes av de allierade så är det endast krigsförbrytare från axelmakterna som har ställts till svars. Man kan tycka det är rätt eller fel att gamla människor som Oscar Gröning skickas till fängelse, men då måste man väl för tusan vara konsekvent?

Om det är att bidra till massmord att man räknar pengar… vad är det då att släppa en bomb över en stad som dödar 150 000? Eller för den sakens skull att ge den ordern???Meja ned tusentals i massgravar eller skicka dem till dödsläger? Var sovjets dödsläger på något sätt mer okej än tyskarnas? En mycket märklig inställning i så fall.

Tyvärr har de flesta inte sin historia klar för sig utan har bara fått den svart-vita enkla historien målad av segermakterna serverad för sig. Historia är som alltid, mer komplex än så. I farsen Nürnberg tänkte man först ta med bombningarna mot London som krigsbrott men man fick av uppenbara orsaker styrka det då man själv bomba ihjäl fler.

Snart är alla från den tiden döda och borta, då kanske beröringsskräcken upphör och man kan måla en mer rättvis och nyanserad bild av denna epok av mänsklighetens historia. Det är dock tragiskt och förkastligt att huruvida offer för krigsbrott kan få upprättelse eller inte beror på vilken sida de fanns, ty så illa är det ställd med människors lika värde.

Det här inlägget postades i Okategoriserade och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *