German Wings kraschen kunde lätt ha undvikits

German wings crash

German Wings kraschen som krävde 150 människors liv då piloten Andreas Lubitz flög in i en bergvägg kunde ha förhindrats.

De senaste 5 åren hade han träffat 41 olika läkare. Han åt antideppresiva läkemedel och var psykiskt instabil. Allt detta var känt, men gällande lagar förhindrade läkarna att föra informationen vidare till arbetsgivaren German Wings.

Det är såklart en svår avvägning, privatlivets skydd vägt mot att arbetsgivaren ska ha kännedom om de anställda. I detta fall är det dock rent jävla idioti att det inte finns en skyldighet att vidarebefordra sådan information både till arbetsgivare och myndigheter.

Låt detta bli en veckarklocka och en varning. Även i Sverige strider facken mot att arbetsgivaren ska kunna kontrollera sina anställda. Det höjs röster mot att man ska kunna drogtesta personal eller på andra sätt kontrollera sina anställdas förehavanden, i fallet med German Wings ledde det till masslakt på oskyldiga människor.

Nu menar jag inte att arbetsgivaren ska ha fyll insyn i personers privatliv, mitt liv är såklart mitt liv. Men är du på jobbet så är du faktiskt inte hemma, och jag tycker det är fullt rimligt att en arbetsgivare får drogtesta sin personal eller ha insyn in hur företagets fordon används. Jag arbetar själv på en arbetsplats där vissa tycker att det är kränkande med mailsystemet som visar om man är på plats eller inte…. På betald arbetstid.

Privatliv vs arbetsliv är en viktig diskussion, men man ska inte köpa fackens gastande rakt av om att arbetsgivaren inte ska kunna kontrollera sina anställda. För när du är på arbetet, när du utför ett arbete, så gör du faktiskt det åt din arbetsgivare som betalar dig för det. Och gör en psykotisk eller drogpåverkad person något dumt så är det arbetsgivaren som har ansvaret och som blir hängd. Det medger en viss rättighet att kontrollera sina anställda.

 

Det här inlägget postades i Okategoriserade och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *