”Smala” skyltdockor skapar hysteri

2127x2900xnetloid_new-zealand-clothing-store-glassons-clammed-for-mannequins-with-protruding-ribs.jpg,q9d41a2.pagespeed.ic.9fB4OUWD-h

Hetsjakten på normalviktiga personer fortsätter. Det har blivit ett satans liv i media, expressen har rubriken ”Skyltdockor magra som skelett” som rubrik. Experter på ätstörningar går ut och uttalar sig om hur illa det är med denna skyltdocka, det är enligt Psykoterapeuten Anna Drivjer absurt att ha en docka med utstickande revben. Det hela uppmärksammades på Twitter, det är fullt med kommentarer om hur vidrigt och äckligt det är…Okej….. (man komma ihåg att bilden är tagen med vidvinkel vilket får höft och ben att se smalare ut, dvs allt som är längre från kameran)

För det första, den skyltrockan är inte som ett skelett, då har man inte sett et skelett…. Att den anses som absurd och vidrig är ju snarare ett symtom på att vi har blivit ett samhälle där det är norm att vara överviktig och ohälsosam. De som är hälsosamma har ju blivit undantaget. Det är väl DET som är sjukt?

Ska man använda revben som en måttstock på vad som är okej? Hallå, MINA Revben syns med när jag står sådär, är jag absurd, äcklig och vidrig? Och vad är det som ska täcka revbenen då? Tre centimeter späck eller? Det är rätt normalt att man kan se revbenen på en kropp i den positionen, i alla fall om man är normalviktig. Ska vi som inte är överviktiga tvingas att anpassa våra kroppar till att bli tjocka för att vissa ska bli nöjda?

Det är märkligt vilken skit det är okej att vräka ur sig mot vissa personers kroppar. Ponera att det hade varit en tjock skyltdocka, hade experter gått ut och fördömt det ohälsosamma då? Hade det varit okej med kommentarer om hur vidrig och äcklig den dockan hade varit då? Knappast, det hade nog hyllats, för det brukar hyllas så fort osunda ideal kommer ut i media. Det är inget osunt med denna dockans kropp, det är en NORMAL kropp, i alla fall vad som var normalt innan vi alla gick runt i sockerkoma.

MJÖLKBADDAREJag menar inte att man ska gödsla ut en massa supertränade kroppar som ideal. Men denna docka är inte supertränat, hon är endast, INTE TJOCK! Och när det blir ramaskri för att skyltdockorna inte motsvarar statistiken bland befolkningen, dvs övervikt, då har något gått jäkligt snett i samhället. Visst kan vi göra så att skyltdockorna ser ut som Bert Karlsson för att inte trampa folk på tårna, men är det rätt väg att gå? Det finns ju förslag på sådana lagar, då hade både min kropp och skyltdockans varit förbjuden i lag, tack för det…..DET är sjukt!

Jag kom nyss hem från ICA, mamman framför mig hade en unge i barnvagnen. Och gissa vad? ungen är för liten för att kunna prata, han jollra fram något enstaka ord. Vad har ungen i munnen? En napp? Nej en jävla godisklubba som han kletar runt med kors och tvärs i hela nyllet! DET är sjukt! För övrigt handlade hon sötade frukostflingor och coca cola. Med en sådan utgångspunkt för vad som är normalt, som att ge barnvagns-bäbisar godis så kan jag förstå att man tycker att det är sjukt med normala kroppar som skyltdockor.

Folk får vara överviktiga om dom vill, jag ser inte ned på dom, men folk måste också vara normalviktiga, det ska inte vara ohälsa och övervikt som sätter normen för vad som är okej. Man kan faktiskt vara hälsosam både om man är smal eller har lite mer. Men som diskussionerna går i samhället kan man tro att övervikt är en förutsättning för hälsa.

ÄR det förresten någon som har sett detta gnäll när det gäller manliga skyltdockor? De ser ju inte ut som Bert direkt heller…. n

http://www.expressen.se/mode/skonhet/skyltdockor-magra-som-skelett-i-butik/

Det här inlägget postades i Hälsa, jämställdhet och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *