Faktakoll på facket, visstidsanställningar.

visstid andel

Antal tillsvidare vänster, visstid höger.
Fördelningen lika sedan 90-talet

Facken och oppositionen  har krav på slopad allmän visstid som anställningsform. Facken påstår antalet visstidsanställda har ökat de senare åren efter 2007 pga av regeringen och att det har gett en ökad otrygghet. Men hur väl står sig detta påstående om man gör en faktakoll?

Det är förvisso sant att antalet visstidsanställningar har ökat de senare åren, men det har även antalet anställda! det blir ett missvisande mått, det som är intressant är om andelen visstidsanställningar har ökat. För när antalet personer i arbetskraft ökar så ökar ju också antalet visstidsanställningar precis som andra anställningar och det kan ju inte vara dåligt med fler i jobb. De senaste nio åren har antalet sysselsatta stigit med 45 000 per år i snitt.

Andelen visstidsanställda har legat på i stort sätt samma nivå de senaste 15 åren, cirka 15- 16 %. Facken påstår att införandet av den allmänna visstidsanställningen 2007 har orsakat en ökning av visstidsanställningarna, detta påstående saknar dock helt stöd i statistiken. 2013 var andelen något lägre än 2007.  Cirka 280 000 personer går för övrigt varje år vidare till en tillsvidareanställning.

Eftersom att facken påstår att visstidsanställningarna har ökat efter 2007 som en följd av den nya anställningsformen och gett en ökad otrygghet, trots att statistiken visar att andelen har legat relativt konstant ända sedan 90-talskrisen så får fackens påstående rött ljus.  Det finns inget samband mellan införandet av den nya anställningsformen och antal eller andel visstidsanställda. Det är ett medvetet sätt från fackens sida att använda statistiken på ett felaktigt och förvillande sätt.

jpeg
Rött ljus

 

vad är allmän visstid?
svar: När anställningen benämns som allmän behöver inte arbetsgivaren uppge några särskilda skäl till att den är tidsbegränsad. Den övergår efter en bestämd period till tillsvidareanställning.

Med faktakollen påhttp://leifslillarosa.se/blogg/?cat=650  kommer du att få hjälp med att genomskåda vad som är fakta och vad som är valpropaganda. Det kan hända att jag lånar statistiska diagram från andra men det är alltid faktakollat mot källan, ofta SCB, Eurostat eller liknande, något de flesta privatpersoner inte orkar göra när de får ett politiskt påstående  i ansiktet.

 

Det här inlägget postades i Faktakoll, Okategoriserade och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *