3 av 4 oppositionspartier röstar för att lägga ned 5000 jobb i Linköping.

1000_Super_JAS_Gripen

 

Det har knappast undgått någon att det Svenska försvaret behöver förstärkas. Alliansen presterar en gemensam politik och en förstärkning, dvs öppna kort för väljarna.

På den rödgröna sidan ser det det annorlunda ut, Miljöpartiet lovar sänka försvarets budget med 11,5 miljarder på fyra år, Språkröret Åsa Romson säger sig vilja ha ett ”ickevåldsförsvar”. Vänsterpartiet utlovar en sänkning med 3,5 miljarder på 3 år, och tokstollarna Fi som är välkomna i en rödgrön röra ska avskaffa försvaret genom att sänka med 10 miljarder per år. Sossarna lovar vissa förstärkningar av försvaret.

Hur kan dessa spretiga löften gå ihop? Sanningen är såklart att det gör de inte.  De är inte överens så de lovar istället allt till alla. De lovar både förstärkningar och kraftiga nedskärningar samtidigt.

Det är förvisso ganska smidigt att lova allt till alla och sedan göra som man själva vill efter att man har fått makten, men det är speciellt ärligt att ge löften som man vet att man måste bryta, ty de kan ju inte göra både och.

Bara i Linköping hotas 5000 jobb av denna rödgröna röra. I Linköping har SAAB 5000 tillsvidareanställda, i branschen totalt i Sverige är det minst 11 000, ja jag har mailat ansvariga på SAAB och frågat! sen tillkommer säkerligen en hel del underleverantörer och avknoppningar.

Fi, V och MP vill lägga ned JAS-projektet och till stor del försvarsindustrin i stort. Regeringen sa i dagarna JA till att köpa 60 nya JAS 39 E, Sossarnas tilltänkta regeringspartners V och MP sa nej. FI hade sagt nej om de hade suttit i riksdagen vilket de ännu inte gör, tack och lov. Hade vi haft en annan regeringen än nuvarande så hade vi kanske sett dödsstöten för Linköping i dagarna.

Försvarsindustrin och SAAB har betytt oerhört mycket, och gör det fortförande,  för Linköping och Sverige, få vet att Ericsson inte skulle  ha funnits som samma storföretag om de inte hade utvecklad radarn till Viggen. Försvarsindustrin ger både universitetssamarbeten och avknoppningar i regionen och i Sverige.

Jag undrar helt ärligt hur man tänker om man som Linköpingsbo överväger att lägga sin rösta på ett regeringsalternativ där majoriteten av partier vill lägga ned 5000 jobb i stan? Ehh tänkte inte på d? Eller som svensk om man röstar på ett parti som vill lägga ned försvaret och ha ett icke-vålds försvar… det kallar jag Kalle Anka politik, och inget som hör hemma i en regering,  för då har man helt missat hur omvärlden har utvecklat sig på sistone eller insett betydelsen av försvarsindustrin för Sverige.

Som gammal Linköpingsbo och som svensk så tycker jag det är för jävligt.

 

Det här inlägget postades i Okategoriserade och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *