Svenska företag har EU´s högsta kostnader.

löner

 

 

 

Eurostat kom nyligen med statistik som visar lönekostnaderna inom EU. Föga förvånande ligger Sverige högst. Det betyder i klartext att svenska företag betalar mest i EU för samma arbetskraft, 40,1 euro, eller 347,2 kronor per timme. Genomsnittskostnaden för alla EU-länder är 23,7 euro per timme.

Det betyder att det är nästan dubbelt så dyrt att anställa i Sverige som i andra EU-länder, detta har såklart en stor påverkan då vi säljer varor på samma marknad. Det man kan notera är att SVerige har högst arbetsgivaravgifter, 33,3 procent, och i total kostnad per timme 13,4 euro per timme.

Oppositionen lovar att om de vinner höstens val göra det ytterligare dyrare att anställa, Sverige är ett exportberoened land, 50 % av vår BNP består av export, nästan två tredjedelar av den går till EU.  Vi konkurrerar direkt med andra Eu-länder, högre kostnader slår naturligtvis direkt mot detta. Exporten är  är grunden för hela vår välfärd, konsekvenserna av en sådan politik är uppenbar.

Förutom exporten slår det hårt mot de inhemska småföretagarna, Sverige har idag ca 2 % enkla jobb mot 18 % i Tyskland, ytterligare fördyringar bygger ytterligare trösklar in på arbetsmarknaden och pressar tillbaka de jobbskapande småföretagen.

Ibland blir 1+ 1 faktist 2.

läs hela rapporten här http://epp.eurostat.ec.europa.eu/cache/ITY_PUBLIC/3-27032014-AP/EN/3-27032014-AP-EN.PDF

Det här inlägget postades i Okategoriserade och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *