Alkohol gör mig galen!

 

 

 

 

Vi lever verkligen i ett besynnerligt land. Jag har länge irriterat mig på de orimliga i alkohollagstiftningen, om inte annat tillståndsenhetens tillämpande av denna. Jag tror inte folk vet hur knäppt det faktiskt är. Så lyssna här….

 

 För att ett ställe ska få servera alkohol så måste det först och främst vara godkänd som livsmedelsanläggning av myndigheten. Detta är väl inte hela världen kanske, men sen är det så att ” tillstånd för servering till allmänheten (…) får meddelas endast om serveringsstället har ett kök för allsidig matlagning och tillhandahåller lagad mat”.  Detta har några torrbollar inom någon rättsinstans tolkat till att man måste vara godkänd för att hantera detaljstyckat kött, och man måste även ha ett stekbord. Det innebär att t.ex. sushi restauranger och vegetariska restauranger inte kan servera alkohol. Det är helt absurt! Många vegetariska och sushiställen serverar mer allsidig och näringsriktig mat än slibbiga restauranger med bugare o friterad potatis! Och idag kan man faktiskt laga det mesta i ugn! Detta är naturligtvis bara ett sätt att försöka begränsa antalet serveringar som får servera alkohol. Och det på ett fult och orättvist sätt! 

 Dessa knasigheter har lett till att en hel del restauranger har gdkända för högrisk livsmedel och har ett stekbord. Detta bara för att kunna söka alkohol, så ett minimalt stekbord i hörnet som står och samlar damm är alltså ett krav.   

Visste du föresten att man ska kunna bli serverad VARM mat under hela tiden när det serveras alkohol? Det är en del av tillståndet. Så nästa gång du är ute så lyssna inte på det där att ”köket stängde kl 23”. De måste enligt lag kunna servera varm mat, även om det får vara en något mindre meny på kvällen.

 Sen finns det en massa trams om priserna på alkohol. Köp 2 betala för 1 är tydligen förbjudet. Man får inte uppmuntra folk till att dricka! Har någon varit på Stureplan? Jag tror inte de behöver uppmuntras de hinkar ganska bra ändå, och hur mycket mat serveras det där? Och priserna ska också ” avvägas så att försäljning av drycker med högre alkoholhalt inte främjas”.   Dessutom så bör man lägga på minst 25% på inköpspriset! Aja baja om du säljer alkoholen för billigt!

 

 ”Alkoholdryck får inte serveras till den som är märkbart påverkad av alkohol eller annat berusningsmedel” är inte majoriteten på krogen märkbart påverkade?

 Nu för tiden är det visst så att man inte längre får sälja helrör på krogen. När jag var yngre så fick man ett helrör i en hink med is och lite läsk att blanda med, perfekt! Nu måste de tydligen ha ”uppsikt” så om de serverar ett sådant då måste en serveringsperson stå och hålla koll hela tiden så ingen skulle dricka för mycket av flaskan…. Oj oj.

 ”På ett serveringsställe får åtgärder inte vidtas i syfte att förmå någon gäst till inköp av alkoholdrycker” hur fan ska man tolka detta? Åter igen, någon som har varit på Stureplan? Hela atmosfären är ju uppbyggd för att folk ska dricka, inte fan säljer de mat! Men tyvärr är det så att alla knasigheter med alkohollagsstiftningen gynnar de rika krogarna i centrum. De har råd att skaffa stekbord och annat trams som inte används. De som drabbas är de små i förorterna eller de lokala krogarna och pizzeriorna. Det är de som förhindras att servera alkohol.   

 

 

 Det finns mycket mer knepigheter med tillämpningen av alkohollagen men skulle jag gå in på det så skulle detta inlägg bli allt för långt. Klart är att lagen och tillämpningen måste förändras. Vad fan är felet om de serverar en öl utan mat? Det klarar man i många andra länder, men inte i Sverige.

Det här inlägget postades i Okategoriserade och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Alkohol gör mig galen!

  1. Petter skriver:

    Och det hela bidrar till ett våldsamt hetssupande utan like. Jag bor för tillfället i tyskland och här har jag bara sett en person spy en gång på de kommunala transportmedlen trots den billiga och lättillgängliga alkoholen eller kanske pga den, för åker man tunnelbana en fredagskväll i stockholm är det ju en spya i varje vagn.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *