Sexism och feminism i hockey-VM!

Nu har feminismen gett sig på hockey VM, ty det finns cheerleaders på plats.

borken

Leif Bork

 

Damkronornas förbundskapten Leif Bork säger att det objektifierar kvinnan, han menar att det inte är okej och att det bekräftar stereotyper. Tidningen Expressen skriver att det är lättklädda damer på läktarna som underhåller publiken och damkronornas f.d. målvakt och numera in- kvoterad expertkommentator Lizana Wallner fyller i, att cheerleading också är en sport men att man inte behöver ha bikini på sig och att det borde vara blandat med killar och tjejer.

Lizana Wallner

Lizana Wallner

 

 

 

 

 

 

Ja vart ska man börja?

Lizana Wallner har rätt, cheerleading är en sport! Jag har själv en dotter som tränas gymnastik och då ser jag ofta de som kör cheerleading, ja det är en sport, det är grymt, de är ofta fruktansvärt duktiga, de tränar stenhårt. Men Lizana, det finns inte så många killar som kör cheerleading, och? Ska det då vara mindre okej eftersom det är en kvinnodominerad idrott? Varför nedvärderar du kvinnor? Det är märkligt om det ska vara mer eller mindre okej beroende på könsfördelningen eller? Lägger en länk till svenska cheerleadingförbundet här för den som är intresserad.

Det är märkligt att påstå att det objektifierar kvinnor, den som reducerar dem till kön och objekt är ju folie-hatten Leif Bork. Jag tycker det är en unken syn som Borken har att bortse från deras idrott och göra dem till objekt. Cheerleading har sitt ursprung på arenorna, man tävlar precis som gymnaster på tävlingar. Men man måste väl även kunna utöva cheerleading i sin ursprungsform på en arena? Vad är problemet? Återigen, att det är en kvinnoidrott?

Det ena problemet verkar alltså vara att de är kvinnor, och att det är män som spelar hockeymatchen. Jag får utgå från att Borken tycker cheerleading bara är okej när hans damkronor spelar? Eller så får man kvotera in män bland cheerleaderna?

bikini

Bikini

 

 

 

 

 


Det andra problemet
verkar vara att de är ”lättklädda”, d.v.s. klädda på samma sätt som alla andra idrottare och dansare, vad de skulle ha på sig för att det ska vara okej sägs inte, men förmodligen något heltäckande som skulle göra det helt omöjligt att utföra cheerleading, burka? Igloo? Lizana Wallner…. Vet du vad en bikini är och hur den ser ut? Menar du att gymnaster har bikini på sig? Har innebandyspelare bikini på sig? Ingen kallar innebandyspelare eller gymnaster för lättklädda, eller fotbollsspelare för den delen. Cheerleaders har INTE bikini på sig, uppenbart. Varför är det ingen som reagerar på att manliga boxare har bar överkropp? Det är ju bra mycket mer bikini än detta.

cheerleading

Rysska Cheerleaders hockey VM

 

Ett tredje problem verkar vara deras utseende, jag vill inte dra in utseende i detta, men jag tror det spelar roll. Hade det varit fula ryska tjejer med hår under armarna och fladdrande fettveck så hade nog kritiken varit mindre, ja på sina feministiska håll hade det nog hyllats. Men inte heller det kan ju vara en parameter på om en idrott är okej eller inte? Det är bara okej om det är fula tjejer? Mycket märkligt.

Summa summarum, Största foliehatt till både Borken och Lizana, extremfeminismen i Sverige slår till igen.

 

Det här inlägget postades i jämställdhet och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *