De nya feministiska kroppsidealen!

Kroppsideal kan vara ett gissel om det går överstyr och får folk att känna sig pressade att se ut på ett visst sätt. Det skrivs mycket om ohälsosamma kvinnliga ideal, att det finns lika mycket ideal för män näms oftast inte. Men den feministiska kampen har fått pendeln att slå över helt åt skogen, det ohälsosamma har blivit idealet, det ohälsosamma normaliseras. Nu hyllas kraftig övervikt och ohälsa.

Men låt oss göra en kort tillbakablick. Det har alltid varit kritik mot så kallade ”smala” modeller, det har talats om att införa regler för hur mycket man måste väga för att få vara med i reklam. Jo det är sant, man har talat om att lagstifta mot en viss kroppstyp, där kan vi verkligen prata om att stigmatisera personer som är smala, ett rent vidrigt förslag, hur skulle det få alla smala tonåringar att känna sig? Din kropp är så fel att den är förbjuden att visas i reklam? Skulle man överväga att införa ett förbud mot tjocka personer? Det tror jag inte, även om det kanske vore mer befogat.

1

På 90-talet kom H&M Anna Nicole Smith om ni kommer ihåg henne? en mer kurvig modell. Då borde väl feministerna applådera kan man tänka? Icke, hon var för ”sexig”, de ville väl ha någon med kurvor men utan bröst för att de skulle bli nöjda. Så det blev ett jäkla liv ändå.

 

2

 

För inte allt så länge sedan fällde reklamombudsmannen H&M för att deras reklam med den brasilianska modellen Isabeli Fontana, en kvinna med kraftig solbränna. Motiveringen var att:

 

modellens kraftiga solbränna visade ett ideal som var skadligt. Marknadsföringen var utformad utan vederbörlig känsla för socialt och yrkesmässigt ansvar och stred därför mot ICC:s regler för reklam och marknadskommunikation.”

Fällningen skedde efter ett stort mediadrev som hävdade att H&M promotade livsfarliga ideal och cancerfonden gick i taket. Själv tycker jag bilderna är snygga, det är reklambilder inte dokumentärt foto, fatta!

3

 

 

 

 

 

 

 

Hur som helst, nu är det en ny modell i H&M reklam, Tess Holiday, som hyllas av feminister, varför? Jo hon är smällfet och förmodligen halvvägs till diabetes och hjärt- och kärlsjukdom, hon är 165 cm lång och väger 130 kg!!!!!!!!!! Det är ett BMI på 48!!! Var det någon som blev fälld för livsfarliga ideal?

Tess Holiday går ut med att hon äter vilket skräp hon vill, ja hon älskar skräpmat, ja det är uppenbart. Men detta hyllas! Om en solbränd, vältränad eller smal modell är livsfarligt, vad är då detta?

Det har gått så snett att det extremt ohälsosamma nu hyllas, att var extremt ohälsosam normaliseras. Då kan man undra vart fan vi är påväg? Och nu vet jag inte om denna reklam finns i Sverige ännu eller om den bara går i USA, men när det kommer så lovar jag att anmäla den till reklamombudsmannen, fäller man en solbränna med hänvisning till att det är ett skadligt ideal, så vad fan ska man då göra med detta?

Det är för övrigt en samhällstrend. Ohälsosamma människor som lägger upp sina bilder på facebook hyllas, för att dom visar upp sin kropp. Jag har inga problem med hur folk ser ut, eller att de inte döljer sin kropp, men jag har problem med att ohälsa hyllas och blir normen för mina barn. Fetma och ohälsa är bland vår tids största problem, då kanske det inte är rätt väg att gå att lyfta upp det till norm?

Ty, det är helt onaturligt för människan att leva på det sättet. Men visst är det enklare att ändra normen, än att få folk att ändra sitt leverne, byter vi ut alla modeller till tjockisar så slipper folk påminnas om, och/eller ta ansvar för sin hälsa. Bra va?

 

Det här inlägget postades i Okategoriserade och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *