Sanningen du inte visste om Red Bull.

 redbull.JPG

Alla vet väl att energidrycker som Red Bull innehåller en massa koffein? När man får frågan så anser de flesta att energidryckerna har ett mycket högt innehåll i jämförelse med t.ex. kaffe. I media skrivs det med jämna mellanrum om farorna med energidrycker och dödsfall, men hur är det egentligen? 

Fakta.

Kaffe innehåller mer koffein än t.ex. Red Bull. En burk Red Bull 250 ml innehåller 80 mg koffein. Typ värdet för en kopp Gevalia kaffe är 95 mg. En kopp starkt kaffe innehåller dock hela 120 mg koffein. Ser man till innehållet per volym så är kaffe mycket starkare. Red Bull innehåller 320 mg koffein per liter. Motsvarande siffra för Gevalia är 760 mg per liter, dvs. hela 2,4 gånger mer koffein än ”dödsdrycken” red Bull. 

Fakta är alltså att kaffe innehåller mer än dubbelt så mycket koffein som samma mängd Red Bull. Är det då inte märkligt att alla har hjärntvättats av media till att tro att energidryckerna är så fasansfullt starka? Media har bedrivigt en hetsjakt och rapporterat om några få dödsfall på krogen där någon har druckit Red Bull. Det har dock aldrig fastslagits något samband. Och hur många av de som dör på krogen har druckit kaffe? Vatten? Alkohol? Cola? Fanta?Rökt cigaretter? 

Det höjs röster om att man ska förbjuda energidrycker. Detta trots att man inte kan fastslå ett enda dödsfall av energidryck. Samtidigt tillåter vi cigaretter som dödar 8000 varje år bara i Sverige, hmm, lite märkligt? Jag jobbar själv på en myndighet som kontrollerar livsmedel. En del är väldigt negativt inställda till energidrycker, de har samma snedvridna bild som Aftonbladet och Expressen prånglar ut. Sedan är det naturligtvis så att överkonsumtion är aldrig bra, oavsett om det gäller Red Bull, Kaffe eller godis. 

Det är ganska intressant, en normal arbetsplats där nästan alla är koffeinister, herregud, kaffeautomaten inte fungera så skulle arbetsplatsen haverera. Där står de på kö och fyller på sina kaffekoppar flera gånger om dagen med mer koffein i varje kopp än en Red Bull. Samtidigt kan de beklaga sig över faran med energidrycker och dess höga koffeininnehåll, detta samtidighet som de skakande på morgonen stillar sin abstinens efter koffein, smått komiskt. Och jag skulle tro att scenariot är detsamma på nästan alla arbetsplatser. 

Men Red bull innehåller ju annat med säger folk, taurin. Ja det är sant, taurin är en aminosyra som finns i kost t.ex. kött, fisk och skaldjur, det finns även naturligt i kroppen. En Red Bull innehåller 1 gram taurin, detta motsvarar mängden taurin i 150 gram blåmusslor. Om du Dricker en Red bull 250 ml så får du alltså i dig motsvarande koffein och taurin som en kopp kaffe och 150 gram blåmusslor…. Livsfarligt? Borde förbjudas? 

Jag tycker inte att man ska springa och dricka Red Bull i tid och otid, och framförallt inte ungdomar, de ska inte dricka det alls, de ska hålla sig långt ifrån allt sådant. Men och andra sidan så ska de fan inte springa och dricka kaffe hela tiden heller. Jag dricker en Red Bull ibland när jag är trött och ska träna, kanske någon eller ett par i månaden, och jag dricker inte kaffe alls. Att då folk som är beroende av koffein och bälgar i sig mängder med kaffe som innehåller mycket mer koffein än Red Bull ska stå och prata om hur illa det är med energidrycker och dess koffeininnehåll är ta mej fan helt patetiskt. 

Debatten om energidrycker är så snedvriden så det finns inte, fakta presenteras aldrig i media. Jag har läst många artiklar om där man skriver hur farligt det kan vara med energidrycker och man saknar helt underlag, men aldrig fakta om hur lite koffein de faktiskt innehåller jämfört med kaffe, då kanske debatten skulle sansa sig lite. Ska man förbjuda något i det här landet så är det cigaretter. 

Jag tror säkert att det är bättre att dricka en kopp kaffe än en Red Bull. Om jag hade barn så skulle jag aldrig tillåta dom att dricka en massa energidryck, men kanske inte en massa kaffe och godis hela tiden heller?  .

 

 

Det här inlägget postades i Okategoriserade och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

10 kommentarer till Sanningen du inte visste om Red Bull.

 1. Bert skriver:

  jävla idiot du ljuger ju bara missfoster!!!!!
  kaffe är bättre än red Bull!!!!!

 2. Bert skriver:

  DÖ IDIOT ANNARS!!!!

 3. Bert skriver:

  annars dödar jag dig, ändra webben!!!!

 4. Bert skriver:

  annars dödar jag dig, ändra webben!!!!
  snälla du skriver fel!!!

 5. Bert skriver:

  inga mera energidrycker

 6. Bert skriver:

  Leif kaffe är inte farligt, det är energidryck.

 7. Bert skriver:

  förlåt för hoten läste inte hela sidan.
  sorry

 8. Robert skriver:

  Hej!
  Får man länka vidare till detta?
  Detta var en underbar läsning, i synnerhet då detta fenomen kommer upp titt som tätt, allt som oftast i samband med att folk har just tagit på tok för många.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *