Nu får dagispersonalen betala för sin mat!


Nu rasar förskolelärarna i Stockholm, anledningen? De måste betala för sin mat!

Tidigare har tydligen avgifterna varierat för att få lunch för de anställda inom barnomsorgen. Det har kostat te x 5 spänn. Men nu har stadsdelsförvaltningen i Stockholm beslutat att alla ska betala 40kr för sin lunch. Detta har fått personalen att gå i taket.

Själv har jag svårt att förstå upprördheten. Varför ska inte de få betala sin mat precis som alla andra? Jag har då inte lust att betala deras mat! Om de inte vill betala 40kr för maten så är det väl bara att de slutar gnälla och tar med sig matlåda, så gör jag. Och priset 40kr är vääldigt billigt. En dagens ligger väl på 75kr och uppåt.

Det är även en rättvisefråga. De som jobbar inom äldrevården te x betalar sin egen mat. Och priset har dessutom varit olika för olika dagis, det är väl rimligt att alla betalar samma pris?

 De som har betalat 5 spänn har alltså haft en kostnad på ynka 100kr i månaden för sin lunch. Köper man en dagens för 75 kr så blir det 1500 i månaden. Det är kanske inte rimligt att de ska få sin mat gratis, betald av övriga skattebetalare?

40kr för en lunch är fortfarande ett jäkligt bra pris, subventionerat på skattebetalarnas bekostnad. Så sluta gnäll, eller laga er egen mat, det får jag göra varje dag!

Det finns även en annan aspekt av detta. Om man får en förmån som fri mat till ett värde av 1500kr i månaden så gäller det enbart de som äter maten. En person som jag som BRYR mig om vad jag äter och lagar min egen bra mat från råvaror skulel få NOLL kronor. För att få dessa 1500kr så måste jag alltså äta kommunens skitmat. Det är hel och halvfabrikat rakt igenom.

Slutsatsen blir med andra ord att detta ”matbidrag” enbart gäller om du äter kommunens skitmat. Äter du din egen mat (även om du äter samtidigt som barnen) så får du 1500kr mindre i månaden. Du straffas alltså ekonomiskt. Hur sjukt blir inte det?

Det här inlägget postades i Okategoriserade och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Nu får dagispersonalen betala för sin mat!

 1. Emma skriver:

  när du äter din dagens lunch ute någonstans så gör du det kanske med kollegor? förskoelpersonal äter oftast med barngruppen. att försöka äta samtidigt som du har 19 barn i gruppen som ska ha mat, och hjälp är inte helt lätt. att betala 40 kr för mat som ofta hinner bli kall är INTE rätt…

 2. Tessan skriver:

  Det är väl inte fullt så enkelt…

  Ingen tvingar dig att äta lunch i matsalen, och oftast får du vara ”ledig” på din lunch. Dagispersonal kan inte ta med matlåda, de kan inte äta annan mat än barnen gör. Och dessutom arbetar de under hela sitt lunchpass eftersom de sitter och äter med barnen och hjälper dem, springer och byter blöja, torkar rumpor vid behov, städar undan efter barnen, plockar fram etc.

  Hur tror du det skulle se ut om alla dagisfröknar tog med sig matlåda och hade annan mat än barnen fick? Tror du barnen skulle gilla det? Försök förklara det för en tvååring… varför fröken får pasta när han får potatismos som han hatar.

  Jag tycker personligen att eftersom fröknarna arbetar under hela sin lunch så ska de också kunna få äta gratis. Alla kanske inte har råd med 40 kr om dagen eftersom de har rätt usla löner, och att då tvingas betala detta pris utan att kunna ta med matlåda som andra kan, det är inte rimligt.

 3. TheHustru skriver:

  VAd det handlar om är att när du går ut på lunch så kommer du ifrån jobbet en stund, vare sig du går på restaurang eller har matlåda i personalrummet. Både dagis- och äldrevårdspersonal sitter MED sina barn/äldre och äter. De har ”pedagogiska måltider” som det heter. Jag vill inte behöva betala för mat som jag ska äta tillsammans med 15 slibbande ungar eller betala för mat som jag intar bredvid den gamla gubben vars snor hänger längre än Helena bergströms nånsin kunnat, tanten som plockar ut löständerna i tid och otid och om jag har otur lägger dem på MIN tallrik…. Det vill jag inte.

  Ska jag betala för min mat ska jag oxå ha rätt att gå därifrån till ett lugnt rum och äta.

 4. Sofia Larsson (förskollärare i Uppsala) skriver:

  Personal som äter tillsammans med barnen på förskolan ska självklart få sin mat gratis eftersom det är en arbetssituation – inte rast, som jag antar att det är för de flesta andra anställda under deras lunch.

  Jag tror inte att det är så många andra yrken som har en lunchsitution som liknar förskolans, dvs: den vuxne sitter vid ett bord med sju stycken två- och treåringar och ska hinna lägga upp mat till alla, skära åt alla, torka upp utspild mjölk, snyta något barn, gå ifrån och torka ett barn som precis har bajsat, hinna vara en bra förebild och göra lunchen till en lugn, trevlig och pedagogisk stund för barnen. Det är inte det lättaste. Ofta har ens egen mat hunnit bli kall innan man äter den (och då får man kasta i sig den eftersom de flesta barnen redan hunnit bli klara och man då behövs vid toaletterna istället), och ibland är barnen jättehungriga och vill äta mycket – då får du som vuxen kanske bara ett par potatisar utan något till den dagen…

  Ska vi betala för maten, ska vi också få sitta avskilda från barnen och äta i lugn och ro. Hur ser lunchsituationen ut på ditt jobb?

 5. Sanniiie skriver:

  Jag kan inte annat än hålla med de föregående som har kommenterat. Det är absurt att man ska betala för att äta lunch i en barngrupp på förskolan. Du kan mitt i maten som det står ovan här, få gå ifrån för att byta blöja, torka snor osv osv. Dessutom kan du närsom helst under måltiden få en barnhand i din mat, för småbarn äter inte alltid med sked/gaffel, utan faktiskt med händerna. MEN det jag kan hålla med om är att skolpersonal som jobbar på högstadiet osv inte ska få gratis lunch, eftersom i regel alla som är så pass gamla så de går på högstadiet klarar att äta själva och inte behöver den sociala träningen som en måltid innebär. Dessutom får man inte i förskolan äta tillsammans med barnen om du har egen matlåda…

 6. Sanniiie skriver:

  men hur kan man se det som en löneförmån? du borde kanske göra ett studiebesök på en förskola under lunchtid så får du se… det är ingen löneförmån att få maten, jag skulle hellre äta min egen mat eftersom jag anser att den är godare, men med det arbete man har så är det så här.. det kallas pedagogisk lunch av en anledning…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *